Svenska miljardärer – Sveriges rikaste

Att vara en miljardär räcker inte längre för att komma med på listan över de rikaste människorna i Sverige – det krävs flera miljarder. Här är en djupdykning i världen av de svenska miljardärer och Sveriges rikaste individer – deras förmögenheter, bakgrunder, branscher och framgångshistorier. Låt oss ta en titt på vilka dessa framstående personer är och hur de lyckades skapa sådan enorm rikedom.

Stefan Persson – Rikast i Sverige

H&M:s huvudägare Stefan Persson tog över som verkställande direktör för modekedjan efter sin far, Erling Persson, som grundade företaget 1947. Stefan Persson är för närvarande Sveriges rikaste person, en position han har haft under flera år. Hans förmögenhet beräknas till runt 125 miljarder kronor.

Ingvar Kamprad och familjen – Grundaren av IKEA

Ingvar Kamprad, som avled 2018, var en av Sveriges mest framstående företagare och grundade möbelgiganten IKEA. Även om Kamprad inte längre finns med oss, lever hans arv vidare. Hans fyra barn har fortsatt att bygga på IKEAS framgång och trots uppdelningen av förmögenheten bland familjemedlemmarna är deras samlade nettovärde fortfarande en av de största i Sverige.

Melker Schörling – Självklar på listan

Finansmannen Melker Schörling har en lång karriär bakom sig inom svensk industri och hans investeringsbolag Melker Schörling AB har gjort honom till en av Sveriges rikaste individer. Bolaget har stora innehav i bolag som Securitas, Hexpol, AAK och Assa Abloy.

Familjen Rausing – Arvtagarna till Tetra Pak

Deras far Ruben Rausing grundade företaget Tetra Pak, världsledande inom livsmedelsförpackningar, och gjorde en enorm förmögenhet. Hans barn, Kirsten, Finn och Jörn Rausing, ärvde företaget och är idag bland de rikaste personerna i Sverige.

Antonia Ax:son Johnson – Stark kvinna i företagsvärlden

Antonia Ax:son Johnson är kvinnan bakom Axel Johnson-koncernen, med företag som Åhléns, Kicks och Axfood under sitt paraply. Hon är en av få kvinnor på listan över Sveriges rikaste och är en stark förespråkare för kvinnors rättigheter och möjligheter i affärsvärlden.

Vem är den rikaste personen i Sverige?

Sveriges rikaste person är för närvarande Stefan Persson, huvudägare till modekedjan H&M med en beräknad förmögenhet på 125 miljarder kronor.

Hur många miljardärer finns det i Sverige?

Enligt Forbes finns det för närvarande över 30 miljardärer i Sverige, men antalet varierar beroende på ekonomiska förhållanden.

Vilka branscher genererar mest rikedom i Sverige?

De mest lönsamma branscherna i Sverige är detaljhandel, teknik, industri och investeringar.

Lämna en kommentar