Aktieinvest, nej tack

Jag besökte Aktieinvest för en kort tid sedan för att undersöka möjligheten att öppna ett konto där och därigenom utöka min tillgång till europeiska marknader. Informationen jag stötte på var något oklar, eller så kanske jag var lite bråttom, men jag valde ändå att registrera mig. Efter några dagar fick jag informationen skickad till mig.

När jag sedan tog mig tid att gå igenom informationen, förlorade jag emellertid allt intresse. Det framkom att det fanns en depåavgift. Summan verkade inte vara särskilt betydande och personligen betalar jag ingen depåavgift. Visserligen kunde man undgå avgiften genom att uppnå en viss handelsvolym, men det är svårt för mig att avgöra hur stor volym jag faktiskt kommer att ha på deras plattform.

Vidare noterade jag att aktier som inte är listade på Stockholmsbörsen inte handlas direkt via börsen. Istället köper man aktieandelar, där Aktieinvest innehar aktierna och man som investerare köper andelar i dessa. Detta är inte i sig en dealbreaker, men för att kompensera för Aktieinvests risk eftersom de äger de mindre attraktiva aktiedelarna, tillämpar de en fullständigt oskälig courtageavgift på 2,3 procent plus 39 kronor.

Jag minns faktiskt att när jag köpte mina allra första aktier i slutet av 90-talet använde jag ett liknande andelssystem hos Stadshypotek Bank. Deras courtage var då lägre än det som Aktieinvest tar ut idag. Så, om Aktieinvest vill ha mig som kund, behöver de verkligen se över sina priser.

Lämna en kommentar